Til dig, der er patient
Sygdom påvirker hverdag, overskud og livskvalitet. Vi vil gerne gøre vores til at gøre det lidt nemmere at være patient og hjælpe dig med at finde viden og oplysninger, der kan støtte dig under dit sygdomsforløb.
Se evt. også Tjekliste til dig, der skal indlægges. Her har vi samlet en liste over de ting, du skal tage med, når du skal på sygehuset.
Dine pårørende kan hjælpe og støtte
Det er rart at have pårørende med på sidelinjen, når man er syg. Men det kan også være lidt overvældende og svært at koordinere. Derfor anbefaler vi, at du sammen med dine pårørende vælger én kontaktperson, som vi sørger for at informere under dit forløb.
Din kontaktpårørende kan for eksempel ringe til os og derefter give information videre til familie og venner.
Det er rart at få besøg, hvis der er overskud til det. Hjælp dine pårørende med at vide, hvornår du gerne vil have besøg - så de kommer, når der er tid og kræfter til hygge og samvær.
Tjek afsnittets besøgstider - du finder dem beskrevet på afsnittets side under Afdelinger
Det kan være trygt at få hjælp af nogen, man kender godt. Derfor må dine pårørende selvfølgelig også gerne hjælpe med mange praktiske ting.
Er du i tvivl om, hvad dine pårørende eventuelt kan hjælpe med, så spørg personalet på afsnittet.
Når man er indlagt, er det vigtigt at holde sig i gang og bevæge sig, når det er muligt. Hvis du har overskud til det, kan du og dine pårørende gå en lille tur - enten på gangen eller i det grønne område bag sygehuset ned mod vandet. Her er der også bænke og en lille motionshave, I kan benytte jer af, hvis vejret er til det.
I kan også spille spil eller se en film sammen. Det vigtigste er, at du er aktiv på den måde, der passer dig bedst.
Fire ører hører bedre end to. Hvis det er muligt, så tag en pårørende med til undersøgelse og behandling. Vedkommende kan hjælpe dig med at lytte og skrive ned og huske at få stillet spørgsmål. Dine pårørende er også velkomne til selv at stille egne spørgsmål omkring dit forløb, hvis der er behov for det.
Som patient er du velkommen til at stille alle de spørgsmål, du har på hjertet omkring dit forløb. Dine pårørende er også velkomne til at stille de spørgsmål, de gerne vil have svar på.
Skriv gerne svarene ned - eller få en af dine pårørende til det - så I altid kan referere til dem senere, hvis I bliver i tvivl.
Især ved langvarig, kronisk eller akut alvorlig sygdom kan der være meget ny viden og mange nye ting, både du og dine pårørende skal forholde jer til. Det kan være svært at overskue alene. Ofte er der god hjælp og støtte at hente.
På sundhed.dk har vi samlet over 200 forskellige foreninger i en brugervenlig oversigt. Måske er der én, der passer jer.
Du kan give en anden person, fx en pårørende, læsefuldmagt til at se din journal fra sygehuset, tjekke dine laboratoriesvar fx svar på coronatest, se billedbeskrivelser og dine aftaler m.m.
Du kan give fuldmagt til flere personer, og fuldmagten kan til enhver tid trækkes tilbage.
Læs mere om, hvad du kan give fuldmagt til, hvordan og til hvem på sundhed.dk.
Til dig, der har en længerevarende, kronisk eller alvorlig sygdom
Med en længerevarende sygdom, har man typisk mindre energi end normalt - og det har konsekvenser for hverdagen. Her har vi samlet nogle ressourcer fra Helbredsprofilen, der kan hjælpe dig med at prioritere i hverdagen og få det bedst mulige ud af livet med sygdom.
En hverdag med sygdom (videoer)
Angst for døden, håbløshed og taknemmelighed over livet, er alle typiske reaktioner efter en kronisk diagnose. Hør mere om andres reaktioner herunder, så du måske lettere kan forstå og rumme dine egne.
Reaktioner, følelser og tro (videoer)
Sygdom ændrer hverdagen i et hjem. Den syge, men også resten af familien, bliver påvirket af de ændringer, sygdommen medfører. Hør her, hvordan andre familier bærer situationen.
Parforhold og familie (videoer)
Sexlivet kan blive hårdt påvirket af en sygdom. Det skyldes ofte usikkerhed og frygt hos den syge eller hos partneren. Eller det kan skyldes fysiske begrænsninger. Begge situationer kan man gøre noget ved. Hør herunder hvordan psykologer og læger kan hjælpe.
Sex og samliv (videoer)
Har du en kronisk sygdom vil det typisk påvirke din arbejdsevne i en eller anden grad. Det er vigigt at prøve at finde en balance mellem arbejdsliv og privatliv, så ikke al energi bliver brugt på jobbet.
Arbejdslivet (videoer)
Medicin har som regel bivirkninger, i større eller mindre grad.
Medicin kan også have andre virkninger, end den der er årsag til at man tager medicinen. Det tænker man måske ikke over.
Hvor ofte er det egentlig nødvendigt at tage antibiotika? Og hvordan opbevarer du din medicin korrekt?
I filmene om medicin kan du finde svar på blandt andre disse spørgsmål.
Se mere på siden Dine rettigheder som patient.
Hvis du som patient har brug for råd i forbindelse med dit forløb, har du flere muligheder. Du kan altid spørge personalet, men du kan også tale med en socialrådgiver eller sygehuspræsten.
Se mere om, hvordan du får råd og vejledning om dit forløb her.
På Helbredsprofilen kan du se en række videoer om hjælp til dig, der er udskrevet eller længerevarende/kronisk syg derhjemme.
Se mere om Hjælp i hjemmet (videoer)
Alt afhængigt af, hvordan du har det med din sygdom, kan du få behov for forskellige hjælpemidler. Det kunne for eksempel være støttestrømper til hævede fødder, eller hjemmehjælp til rengøringen. Se mere om, hvilken hjælp du kan få og hvordan den søges her.
Hjælp i hverdagen (videoer)
Når du har svært ved at arbejde på grund af din sygdom, kan du søge støtte. Alt afhængigt af, hvor i dit sygdomsforløb, du er, er der forskellige muligheder. Du kan få mere vejledning af en socialrådgiver på kommunen.
Regler om arbejde og støtte (videoer)
Udgifterne til medicin kan blive voldsomme, når man er kronisk syg. Her finder du viden om reglerne for støtte til dine medicinudgifter.
Ferie og forsikring (videoer)
Du skal som udgangspunkt selv sørge for transport til og fra sygehuset. I nogle tilfælde kan du dog få transport eller betalt dine udgifter til transport. Her er reglerne for befordring og befordringsgodtgørelse.
Se flere oplysninger om befordring i Region Sjælland.
Hvis du som patient har brug for råd i forbindelse med dit forløb, har du flere muligheder. Du kan altid spørge personalet, men du kan også tale med en socialrådgiver eller sygehuspræsten.
Se mere om, hvordan du får rådgivning om dit forløb her.
Se mere på siden Dine rettigheder som patient.
Region Sjælland betaler i visse tilfælde udgiften til tolkebistand, hvis den behandlende læge skønner, at en tolk er nødvendig for din behandling. Læs mere under den enkelte tolkningsform.
Se mere om tolkebistand i Region Sjælland.
Ret til information
Sundhedspersoner har tavshedspligt om sygdom og den behandling, du får som patient. Du skal derfor give samtykke til, at vi informerer om dit forløb til dine pårørende.
Du har mulighed for at få overblik over opfølgende aftaler, medicin og kontroller mv. efter udskrivelse via den digitale løsning Min SundhedsPlatform. Du kan også give en pårørende lov til at se dine oplysninger - det kræver dog en fuldmagt. Spørg personalet der, hvor du er indlagt, hvis du er i tvivl om, hvordan du gør.
Du kan tilgå Min SundhedsPlatform både på din computer og via en app på din mobil.
Ris eller ros
Hvis du som patient vil give ris eller ros, er du meget velkommen til at kontakte det afsnit eller den afdeling, hvor du er indlagt.
- Du kan altid snakke med personalet.
- Du kan skrive et brev til os.
- Du kan sende en e-mail. Husk! Du må ikke skrive personfølsomme oplysninger - fx cpr-nummer eller information om sygdom og behandling - i en almindelig mail.
Har du brug for at sende os en mail, der indeholder personfølsomme oplysninger, skal du sende det som digital post fra borger.dk eller e-boks.dk. Her må du gerne skrive personfølsomme oplysninger, fordi det er sikker post.
Kontakt
Adresse
Ring til os
Opdateret fredag den 22. dec. 2023