Til dig, der er pårørende
Er I flere pårørende, er det en stor hjælp for os, hvis I i fællesskab aftaler, hvem af jer der skal være den kontaktperson, vi informerer. Særligt hvis der er tale om et længere forløb.
Den kontaktpårørende kan for eksempel ringe til os og derefter give information videre til resten af familien og venner.
Det er rart at få besøg, hvis der er overskud til det. Husk at lave aftaler med din pårørende.
Tjek afsnittets besøgstider - du finder dem beskrevet på afsnittets side under Afdelinger - så du kommer, når der er tid og kræfter til hygge og samvær.
Som pårørende kan du hjælpe med mange praktiske ting. Når man er indlagt, kan det være rart og trygt at få hjælp af nogle, som man kender godt.
Er du i tvivl om, hvad du eventuelt kan hjælpe med, så spørg personalet på afsnittet.
Når man er indlagt, er det vigtigt at holde sig i gang og bevæge sig, når det er muligt. Hvis din pårørende kan, så gå en lille tur - enten på gangen eller i det grønne område bag sygehuset ned mod vandet. Her er der også bænke og en lille motionshave, I kan benytte jer af, hvis vejret er til det.
I kan også spille spil eller se en film sammen. Det vigtigste er, at du hjælper din pårørende med at være aktiv på den måde, der passer jer bedst.
Fire ører hører bedre end to. Hvis det er muligt, så tag med til undersøgelse og behandling. Hjælp din pårørende med at huske at få stillet spørgsmål og evt. skrive svarene ned, så I har dem, hvis I bliver i tvivl senere.
Du kan også undersøge, om der er en patient- eller pårørendeforening (sæt anker på til accordion), der henvender sig til pårørende i netop din situation.
Som pårørende er du velkommen til at stille de spørgsmål, du har på hjerte. Du kan også hjælpe med at stille de spørgsmål, som din pårørende måske ikke får stillet selv.
Skriv gerne svarene ned, så I altid kan referere til dem senere, hvis I bliver i tvivl.
Især ved langvarig, kronisk eller akut alvorlig sygdom kan der være meget ny viden og mange nye ting, både du og din pårørende skal forholde jer til. Det kan være svært at overskue alene. Ofte er der god hjælp og støtte at hente hos patient-, pårørende- og handicapforeningerne.
På sundhed.dk har vi samlet over 200 forskellige foreninger i en brugervenlig oversigt. Måske er der én, der passer jer.
Det er vigtigt, at du som pårørende passer på dig selv. Særligt hvis der er tale om alvorlig sygdom. Ellers har du nemlig ikke overskud til at hjælpe og give omsorg. I værste tilfælde risikerer du selv at blive syg. Hvis du som pårørende har brug for krisehjælp, så kontakt personalet og spørg til dine muligheder.
Du kan også undersøge, om der er en patient- eller pårørendeforening (sæt anker på til accordion), der henvender sig til pårørende i netop din situation.
Ret til information
Sundhedspersoner har tavshedspligt om sygdom og den behandling, en patient får. Din pårørende skal derfor give samtykke til, at du som får relevant information.
Som pårørende har du mulighed for at hjælpe med at holde styr på opfølgende aftaler, medicin og kontroller mv. efter udskrivelse via den digitale løsning Min SundhedsPlatform. Adgang til en pårørendes data kræver en fuldmagt.
Du kan tilgå Min SundhedsPlatform både på din computer og via en app på din mobil.
Ris eller ros
Hvis du som pårørende vil give ris eller ros, er du meget velkommen til at kontakte det afsnit eller den afdeling, der behandler din pårørende.
- Du kan altid snakke med personalet.
- Du kan skrive et brev til os.
- Du kan sende en e-mail. Husk! Du må ikke skrive personfølsomme oplysninger - fx cpr-nummer eller information om sygdom og behandling - i en almindelig mail.
Har du brug for at sende os en mail, der indeholder personfølsomme oplysninger, skal du sende det som digital post fra borger.dk eller e-boks.dk. Her må du gerne skrive personfølsomme oplysninger, fordi det er sikker post.
Hej pårørende – godt du er der!
Dansk Selskab for PatientSikkerhed har kørt er kampagne målrettet pårørende. Her er der mange god råd og muligheder.
Se film og læs mere på www.hejsundhedsvaesen.dk/hej-paaroerende.
Kontakt
Adresse
Ring til os
Opdateret tirsdag den 6. aug. 2024