Gå til indhold

Ny professor Lise Mette Rahbek Gjerdrum hjælper patienter med blod- og lymfekræft

Overlæge, ph.d. Lise Mette Rahbek Gjerdrum er den 1. juli tiltrådt som lægelig professor på Patologiafdelingen på Sjællands Universitetshospital og Institut for Klinisk Medicin, Københavns Universitet, hvor hun vil styrke forskningen indenfor for særligt blod- og lymfekræft.
Ny professor Lise Mette
Professor Lise Mette Rahbek Gjerdrum forsker bl.a. i en særlig form for lymfekræft i huden, og hvorfor nogle patienter får en livsfarlig infektion.

Som patolog er Lise Mette Rahbek Gjerdrum specialiseret i analyser af vævs- og blodprøver fra patienter primært fra Hæmatologisk Afdeling – og hun har særligt fokus på patienter med forskellige typer lymfekræft.

- Jeg forsker bl.a. i en særlig form for lymfekræft i huden, hvor et af de store ubesvarede spørgsmål er, hvorfor nogle af patienterne dør af infektioner. Jeg er optaget af, om jeg kan finde nogle særlige biomarkører i vævsprøverne, der kan vise, hvilke patienter der vil være særligt udsat for disse alvorlige infektioner, for så skal de patienter måske følges på en anden måde klinisk, fortæller Lise Mette Rahbek Gjerdrum.

Lise Mette Rahbek Gjerdrum har været ansat i Patologiafdelingen i ni år. Siden 2016 har hun været en nøgleperson for specialet på Københavns Universitet (KU) som ordførende forskningslektor for fagområdet Patologisk Anatomi og Cytologi ved Institut for Klinisk Medicin.

Central rolle i udredning af kræft

Som professor glæder Lise Mette Rahbek Gjerdrum sig til at fokusere mere på forskningen:

- Jeg ser meget frem til at fortsætte min forskning indenfor translationel forskning indenfor udvalgte hæmatologiske sygdomme og ikke mindst være med til at præge lægeuddannelsen i Region Sjælland. Udredningen af kræftpatienter vil i fremtiden kræve større integrering af forskelligartede, komplekse analyser, hvor klinisk patologi indtager en central rolle, siger Lise Mette Rahbek Gjerdrum.

Med fokus på avancerede teknologier ønsker Lise Mette Rahbek Gjerdrum at belyse lægelige problemstillinger fra nye vinkler for på sigt at kunne rådgive og behandle den komplekse hæmatologiske patient bedre end den nuværende kliniske standard.

- Større viden om årsagerne til udviklingen af sygdommene og særlige patientforløb vil kunne fremme brugen af personlig medicin hos disse patienter, siger Lise Mette Rahbek Gjerdrum.

Gavner patienter i hele Region Sjælland

Med udnævnelsen af overlæge Lise Mette Gjerdrum har afdelingen nu to professorer – en lægelig med tilknytning til KU og professor i molekylærbiologi Niels Pallisgaard, som er tilknyttet Roskilde Universitets Center (RUC).

- Kæmpe tillykke til Lise Mette – hvor er vi stolte og glade på Patologiafdelingen, lyder det begejstret fra cheflæge Bettina Filtenborg-Barnkob:

- Det er en meget velfortjent udnævnelse, som har stor betydning for specialet, afdelingen, Sjællands Universitetshospital og Region Sjælland. Det er meget værdifuldt, at vi med professoratet knyttes yderligere til KU. Det vil styrke afdelingen og dermed komme patienterne til gode i hele regionen, da vi løfter et regionalt ansvar for især diagnostik af kræft. Det bliver spændende at følge den udvikling, de nye tiltag og muligheder medfører.

- På afdelingen mærker vi Lise Mettes dedikation, store omhu og ihærdige indsats både i forskningssamarbejder med et stor nationalt og internationalt netværk, i det daglige kliniske og diagnostiske arbejde med patientprøver og som leder for vores kliniske forskningsenhed, siger Bettina Filtenborg-Barnkob.