Overvægt hos børn og unge
Overvægt hos børn og unge
Overvægt hos børn og unge er et stadig større problem i Danmark. Det giver ofte store problemer for det enkelte barn i form af mobning, manglende selvværd, besvær ved leg og gymnastik samt problemer med at få smart tøj ligesom kammeraterne.
Målet, i ambulatoriet for børn og unge med overvægt, er først og fremmest at forbedre livskvaliteten for barnet, så barnet genvinder glæden ved at dyrke motion, have fritidsinteresser og undgår fravalg af kammerater. En sidegevinst ville være at undgå en yderligere vægtøgning og gerne opnå et vægttab.
Forløb
I Børne-og Ungeambulatoriet er vi et team der arbejder med overvægt hos børn. Teamet består af børnelæge, børnesygeplejerske og diætist . Ambulatoriets socialrådgiver kan kontaktes ved behov.
Vi modtager børn- og unge i alderen 3 til og med det 18. år med moderat til svær overvægt (BMI > + 2SD).
Vi tilbyder barnet og dets familie et forløb i ambulatoriet med samtaler hver 4-8 uge i 2 år og evt. længere ved behov.
Ved det første besøg deltager lægen og ved de efterfølgende besøg er det sygeplejersken og/eller diætisten man taler med.
Det første besøg i Børne-og Ungeambulatoriet varer ca. en time.
Ved besøget vil lægen undersøge barnet og der vil blive bestilt blodprøver der bl.a. undersøger stofskiftet, fedtindholdet i blodet og sukkersyge. Blodprøven skal tages en anden dag, da barnet skal være fastende til denne. Vi anbefaler, at der sættes ”EMLA” plaster på inden blodprøven (bedøver huden).
Sygeplejersken vil tale med jer om barnets hverdag for at afdække barnets problemer og via samtaler og mentaltræning hjælpe jer med at ændre livsstil. Sygeplejersken vil også rådgive om gode motionsvaner og give ideer til at komme i gang med motion.
Diætisten vil tale med jer om barnets nuværende kostvaner og rådgive om hensigtsmæssig kost.
Barnet får en personlig ”aftalebog” som skal medbringes ved hvert besøg. I aftalebogen skriver vi det ned, som barnet og familien vælger at arbejde med.
Sundhedsplejersken kan deltage ved behov.
Vi kan hjælpe barnet med at blive henvist til Julemærkehjemmet i Skælskør hvis dette bliver aktuelt.
- At I udfylder dagbogen om ”Hvad jeg har spist?”.
- At hele familien deltager engageret, hjælper og støtter barnet i den svære proces det er at ændre livsstil og tabe sig.
- At hele familien lever efter de regler og mål vi i fællesskab har aftalt f.eks. deltager i den daglige motion, såsom gå- eller cykelture, og at hele familien lever efter de sunde kostråd vi aftaler.
- At I kommer til de aftalte besøg og er indstillet på, at det kan betyde fravær fra skole og arbejde for at deltage i samtalerne.
Dit barn kan henvises via egen læge og hele forløbet starter i Børne- og Ungdomsambulatoriet.
Kontakt
Adresse
Sjællands Universitetshospital, Nykøbing F.
Børne- og Ungdomsafdelingen
Strandboulevarden 68
4800 Nykøbing F.
Se kort
Find vejRing til os
Mandag til fredag kl. 8.00-15.00.
Sengeafdeling
Opdateret tirsdag den 21. mar. 2023